Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Φώτης Κουβέλης: «Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασίες στις ευρωεκλογές»


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζει ότι δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο για συμπορεύσεις, επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία και τάσσεται κατά της θεωρίας των δύο άκρων, υπογραμμίζοντας όμως ότι στη δημοκρατία δικαιολογημένη βία δεν υπάρχει


Θνησιγενή και αδιάφορη για την κοινωνία χαρακτηρίζει τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ στη βάση του κειμένου των «58» για την Κεντροαριστερά ο Φώτης Κουβέλης επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καν πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» απορρίπτει τις ενστάσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τις επιλογές του κόμματός του αλλά και για την αντιφατική όπως τη χαρακτηρίζουν σύμπλευση της Αγίου Κωνσταντίνου με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Οπως αναφέρει, η συμπόρευση με τη Συμφωνία για μία Νέα Ελλάδα είναι εξελισσόμενη υπόθεση.

Συγχρόνως, ο κ. Κουβέλης διατυπώνει την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ είναι οι μόνες που παράγουν αποτελέσματα ως προς τη συγκρότηση του τρίτου πόλου ενώ στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του στο συνέδριο του κόμματος σχολιάζει ότι είναι δικαίωμα του καθενός να αμφισβητεί.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που τον εμφανίζουν να καθορίζει τη στάση του με γνώμονα το ενδιαφέρον του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολιάζει ότι αυτά εντάσσονται στην πολεμική που γίνεται στη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου και προσθέτει πως «έχω πολύ τακτοποιημένη την πολιτική μου συνείδηση». Τέλος, ο Φ. Κουβέλης προβλέπει νέα οριζόντια μέτρα, ενώ τάσσεται κατά της θεωρίας των δύο άκρων.

Κύριε πρόεδρε, να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες, το θέμα της Κεντροαριστεράς. Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο κείμενο των 58 ξάφνιασε πολλούς, που θεωρούν ότι το κόμμα σας πρέπει να πάρει μέρος στις διαδικασίες για τη συγκρότησή της. Γιατί αρνηθήκατε; 

Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της. Βεβαίως, ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή και την οποία δεν αμφισβητούμε. Μια τέτοια πρωτοβουλία όμως δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής.

Η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου. Αυτή όμως επηρεάζεται και σημαντικά καθορίζεται από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Ομως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη της σημερινής έκφρασης του ΠΑΣΟΚ.
Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου - του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού - και είναι ανοιχτή στον δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο απο τον πολιτικό χώρο αλλά και από την κοινωνία.

Το όχι σας είναι οριστικό ή ενδεχομένως στην πορεία, προς τις εκλογές είτε για την Αυτοδιοίκηση είτε για το Ευρωκοινοβούλιο, αν δείτε ότι σχηματοποιείται αυτή η πρωτοβουλία και υιοθετεί και πολιτικά στοιχεία που περιγράψατε προηγουμένως, μπορεί και να συζητήσετε; 
Με τα δεδομένα που προανέφερα, δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές. Τέτοιες συμπράξεις, ερήμην των ουσιαστικών πολιτικών στοιχείων που θα τις στήριζαν, είναι θνησιγενείς, πολιτικά μηχανιστικές και αδιάφορες για την κοινωνία. Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, τον οποίο προσδιορίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ξέρετε, κάποιοι πιστεύουν ότι η άρνησή σας δεν είναι άσχετη και με μία προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο. 
Καμία προσωπική αντιπαράθεση. Ουδέποτε προσωποποίησα την πολιτική που επιλέγω να ασκήσω και την πολιτική που ασκώ.

Ενα από τα ζητήματα που έχουν θέσει ακόμα και στελέχη του κόμματός σας που έχουν υπογράψει το κείμενο των 58, είναι ότι «δεν μπορούμε να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα της οποίας ηγείται ο κ. Λοβέρδος και όχι με το ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν ένας μνημονιακός υπουργός του ΠΑΣΟΚ»...
Το περιεχόμενο της πολιτικής κρίνεται. Εκείνο που σήμερα πολιτικά την προσδιορίζει. Αυτό καθορίζει τη δυνατότητα της συμπαράταξης ή της μη συμπαράταξης. Η συμπαράταξη με το κόμμα του κ. Λοβέρδου είναι μία εξελισσόμενη υπόθεση και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πάρει συγκεκριμένη μορφή. Η πολιτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, με την ηγετική έκφρασή του, δεν αντιστοιχείται με την πολιτική του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού που επιδιώκουμε να συγκροτηθεί.

Σας ενόχλησε όταν στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη που έκανε το ΠΑΣΟΚ, σας επέκρινε αυστηρά ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης; 
Ο κ. Σημίτης επέλεξε να μιλήσει για «αριστερό κομφορμισμό». Δικαίωμά του να κρίνει τη ΔΗΜΑΡ με τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει και δικαίωμά μας να λέμε ότι «κομφορμισμός», με τα δεδομένα που υπήρξαν, θα ήταν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Αν παρέμενε, αυτό θα ήταν κομφορμισμός, σε καμία περίπτωση μάλιστα αριστερός.

Για την πορεία του κόμματός σας είστε αισιόδοξος; Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά μετά την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση - ότι ενδεχομένως η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πολιτικό μέλλον ή δεν θα ξαναμπεί στη Βουλή. Πιστεύετε ότι θα μπείτε και στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή στις επόμενες εκλογές; 
Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση που κάνουν αυτοί στους οποίους αναφέρεστε. Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η ανοδική πορεία της οφείλεται στο γεγονός ότι ασκεί μια συγκεκριμένη πολιτική, διαμορφώνει δεσμούς με την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι το διαπιστώνουν και όλοι αυτοί. Αλλωστε, απευθυνόμενος σε αυτούς, τους ερωτώ: εάν τη ΔΗΜΑΡ την αντιμετωπίζουν ως κόμμα χωρίς πολιτικό μέλλον, γιατί ασχολούνται τόσο πολύ μαζί της για να συγκροτήσουν τον χώρο της «Κεντροαριστεράς» με τα μέτρα, τα χρώματα και τα πολιτικά στοιχεία που αυτοί επιλέγουν; 

Το κόμμα σας και εσείς έχετε αναλάβει μία πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του τρίτου, του προοδευτικού δημοκρατικού πόλου. Δεν έχουμε δει κάποια θεαματικά αποτελέσματα, θεαματική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε βέβαια τη σύμπλευσή σας με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Εχετε κάποιους κρυφούς άσους στο μανίκι;
Δεν επιλέγω ποτέ τις διαδικασίες της «τράπουλας». Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι είναι θετικά τα αποτελέσματα. Είναι τα μόνα αποτελέσματα τα οποία καταγράφονται αναφορικά με τη συγκρότηση του τρίτου πόλου. Ποια άλλη δύναμη καταγράφει αυτά τα αποτελέσματα που καταγράφουμε εμείς; Ηδη έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και οφείλω να σας πω ότι πέρα από αυτό, υπάρχει και η συμπαράταξη που γίνεται μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Τον Δεκέμβριο, ίσως και λίγο αργότερα έχετε προγραμματίσει το δεύτερο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, υποθέτω ότι θα συζητηθούν πολλά για τη χώρα, για την Κεντροαριστερά, για τη Σοσιαλδημοκρατία, πολιτικές θέσεις, στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών. Πίσω από όλα αυτά πιστεύετε ότι ενδεχομένως κάποιοι σύντροφοί σας θα σας αμφισβητήσουν; Εστω στις επιλογές. 
Η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί δημοκρατικά. Δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς είναι να αμφισβητεί, να διαφωνεί, να αντιπαρατίθεται πολιτικά. Είμαστε ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία αλλά και με συλλογικότητα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι λειτουργώ μέσα στη συλλογικότητα του κόμματός μας και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κάνω. 

>> «Ερχονται νέα μέτρα και θα είναι οριζόντια»Κάποιοι θεωρούν ότι θα θέλατε να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γιατί κάποιοι το «θεωρούν»; Είδα και εγώ να γράφεται από κάποιους ότι αυτά που πολιτικά υποστηρίζει ο Κουβέλης το κάνει για να εξυπηρετήσει πιθανή προεδροποίησή του. Αυτοί που τα γράφουν το κάνουν και το εντάσσουν στην πολεμική που γίνεται για τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σας είναι αδιάφορη μια τέτοια πρόταση αν θα γίνει; 
Εχω πολύ τακτοποιημένη την πολιτική μου συνείδηση και την έχω από καιρό. Τα όσα λέγονται τα προσλαμβάνω μόνο ως επίθεση εναντίον της ΔΗΜΑΡ.

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που φύγατε από την κυβέρνηση, και να υποθέσω ότι δεν το έχετε μετανιώσει.
Αντιθέτως, κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται και επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιλογής της ΔΗΜΑΡ. 

Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία; 
Πιστεύω ότι κάτω από συγκεκριμένες εξελίξεις είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας. Και μιλάω για εξελίξεις που μπορεί να έχουν σχέση με την επιβολή νέων μέτρων, με τη δημιουργία μιας περαιτέρω ασφυξίας της ελληνικής κοινωνίας. Τότε είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας. 

Δηλαδή, νέα μέτρα βλέπετε; Αμεσα, εννοώ. 
Δυστυχώς για τη χώρα μας, βλέπω. 

Οριζόντια;
Οριζόντια. Και όσο και αν κρύβονται πίσω από την περιποιημένη έκφραση «διαρθρωτικά μέτρα», μέτρα θα είναι, και μάλιστα οριζόντια. 

Θα μας τα επιβάλουν ή θα φταίνε οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που θα τα καταστήσουν αναγκαία;
Είναι σε μία αμφίδρομη σχέση τα όσα επιβάλλουν οι δανειστές μας με τις ανημποριές και τις αναποτελεσματικότητες της πολιτικής που ασκείται. Η λιτότητα και ο δημοσιονομικός κορσές δεν επιτρέπουν την απόδοση ούτε και των μέτρων που επιβάλλονται. Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία είναι αναγκαίο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. 

Και πιο σκληρή; Πολιτική διαπραγμάτευση; 
Βεβαίως, πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν είναι δυνατόν οι εταίροι να διαπιστώνουν τα λάθη τους - τα λάθη του σχεδίου - και να μη διορθώνονται αυτά τα λάθη.

Θα ξαναμπαίνατε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Βεβαίως, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο το οποίο θα συμφωνούσαμε. Η ΔΗΜΑΡ, ας το επαναλάβω, θέλει να είναι μία κυβερνώσα Αριστερά. Οχι, βέβαια, γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένους όρους και επίσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αρα, αν το πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο σάς έβρισκε σύμφωνους, θα μπαίνατε και σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; 
Εγώ θα σας μιλήσω με τα σημερινά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Εχει την πολιτική του ασάφεια, γι' αυτό και χρησιμοποίησα τον όρο ότι είναι ένα εκκρεμές που ξεκινά από τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, για να μιλήσει στη συνέχεια για παύση πληρωμών και κάποια στιγμή να θυμηθεί ότι υπάρχει και η πολιτική δυνατότητα όσο και η ανάγκη της επαναδιαπραγμάτευσης. 

Σας έχει ξενίσει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ΧΑ;
 Καλέσαμε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγουν από τις επικοινωνιακές τους επιλογές και να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της απόκρουσης του εκφασισμού της κοινωνίας πρέπει να εξασφαλίσει το μέτωπο όλων των πολιτικών δημοκρατικών δυνάμεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ας αντιληφθεί ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία σε τίποτα δεν σημαίνει υποχώρηση από τον αγώνα και για τον ριζοσπαστισμό και για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Αντίθετα, έχει προτεραιότητα ο αγώνας για τη δημοκρατία και εδώ δεν είναι δικαιολογημένοι, είναι αδικαιολόγητοι, οι όποιοι τακτικισμοί που υπηρετούν ένα ψευδώνυμο πια, μια καρικατούρα του παλαιού δικομματισμού με τη μορφή ενός νέου διπολισμού. Θεωρώ βέβαια ότι είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η θεωρία των δύο άκρων.

Η θεωρία της καλής και κακής βίας;
Η βία είναι μία. Είναι πάντα κακή. Στη δημοκρατία δικαιολογημένη βία δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...