Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Εσθήρ Κοέν: «Τι να μας πει τώρα ο Γκάουκ»

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τα Ιωάννινα μιλά για την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ

Η Ερθήρ Κοέν είναι σήμερα 90 ετών και είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που βγήκε ζωντανή από το κολαστήριο και τους φούρνους του Άουσβιτς. Σήμερα θα συναντήσει το Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, που επισκέπτεται την Ελλάδα, σε μια συμβολική κίνηση συγγνώμης. 

Η ίδια, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δηλώνει πως δεν περιμένει τίποτα από την επίσκεψη αυτή. «Τι να μας πει τώρα ο Γκάουκ» αναρωτιέται για την κίνηση αυτή του Γερμανού, που δεν μπορεί να απαλύνει τη φρίκη που έζησε νεαρό κορίτσι τότε, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου.

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα επισκεφθεί το απόγευμα το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, όπου τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί Ναζί εκτέλεσαν τους κατοίκους και κατέκαψαν το χωριό. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στην εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου θα δει την εβραϊκή κοινότητα της πόλης και θα συναντήσει από κοντά την Εσθήρ Κοέν και έναν ακόμα από τους επιζήσαντες του Άουσβιτς Εβραίους της πόλης.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, που έχει τον αριθμό του Άουσβιτς χαραγμένο στο χέρι της, μιλά ακόμα και για το μεγάλο της παράπονο από τους συμπολίτες της τότε, για την στιγμή που οι Γερμανοί κατακτητές έπαιρναν την ίδια και την οικογένειά της από τα Γιάννενα: «Ούτε ένα πρόσωπο στο τζάμι, έπαιζα στους δρόμους μαζί τους και κανείς δε μου στάθηκε».

Από την οχταμελή οικογένεια της Εσθήρ, που στα Γιάννενα φωνάζουν Στέλλα, μόνο η ίδια και μία αδερφή της επέζησαν από τον πόλεμο. Η ίδια γλύτωσε την τελευταία στιγμή το κρεματόριο, καθώς την έκρυψε μια Γερμανίδα εβραϊκής καταγωγής.

Στις 25 Μαρτίου του 1944, η Γκεστάπο με τη βοήθεια της ελληνικής χωροφυλακής, συνέλαβε και στοίβαξε στα φορτηγά 1.725 Εβραίους των Ιωαννίνων, από τους οποίους μόλις 50 επέστρεψαν μετά την Απελευθέρωση και τη λήξη του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...