Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Θοδωρής Πύριλλος: Ο καλύτερος bartender της Ελλάδας


Ισορροπεί ανάμεσα στο μέτρο και την αρμονία, συνδυάζει αρώματα, γεύσεις και χρώματα και δημιουργεί τα πιο ευφάνταστα κοκτέιλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Τρανή απόδειξη, ο τίτλος του καλύτερου bartender που απέσπασε πρόσφατα στη Μαδρίτη...


Με καταγωγή από την Κύπρο και παιδικές αναμνήσεις από την Κεφαλονιά και την Αθήνα όπου μεγάλωσε, ο Θοδωρής Πύριλλος ονειρευόταν να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής. Τα παιδικά όμως όνειρα έδωσαν αργότερα τη θέση τους σε πιο ώριμες αποφάσεις. Το καλοκαίρι του 1998 μπαίνει πίσω από την μπάρα του αγαπημένου του «Φοίνικα» στην Κεφαλονιά. 

Εκτοτε, όλα πήραν τον δρόμο τους. «Πάντα με γοήτευε ο κόσμος των cocktails. Διάβαζα, ενημερωνόμουν από το Διαδίκτυο για το πώς εξελίσσεται ο χώρος του μπαρ, ταξίδευα στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω σεμινάρια και να παρευρεθώ στα συνέδρια όπου μιλούσαν οι leaders του χώρου. Χρειαζόμουν έναν χώρο για να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου και τη φιλοσοφία μου, έναν χώρο που να μπορείς να χαλαρώσεις από την καθημερινότητά σου. Αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων που μου δόθηκε το βήμα και τα εφόδια στο “Α for Athens” για να το κάνω», εξηγεί. Η μεγάλη αγάπη του Θοδωρή Πύριλλου για την τέχνη που υπηρετεί πιστά εδώ και 10 χρόνια τον οδηγεί στον διαγωνισμό World Class Greece 2013 και γύρω στα μέσα Νοεμβρίου παρουσιάζει στους κριτές το «Mole de Platano». 

«Πρόκειται για ένα ποτό που εμπνεύστηκα από ένα πιάτο της Γουατεμάλας, με μπανάνες μαγειρεμένες με σοκολάτα και spices. Μετά από περίπου 10 ημέρες με ενημέρωσαν ότι ήμουν ανάμεσα στους 6 που πέρασαν στον εθνικό τελικό. Είχα αρχίσει να ονειρεύομαι...», παραδέχεται ο γνωστός bartender. Σειρά είχε ο ελληνικός τελικός World Class Greece 2013 που έγινε τον Απρίλιο, με σκοπό να αναδειχθούν οι δύο καλύτεροι bartenders της Ελλάδας που θα διαγωνίζονταν στον ευρωπαϊκό τελικό της Μαδρίτης.

Ο Θοδωρής Πύριλλος εμπνέεται από την ταινία «Casablanca»: «Παίρνω τον ρόλο του πιανίστα Sam και ετοιμάζω στους κριτές το “Αs time goes by”, ένα masculine drink όπως θα το χαρακτήριζα. Αυτό που με έχει στιγματίσει από την ταινία είναι ότι ο Rick θυσιάζει το προσωπικό του πάθος, την αγάπη του για τη Iesa, για έναν απώτερο σκοπό, το κοινό καλό. Το ποτό είναι μια παραλλαγή του κλασικού Bobby Burns, έχει Johnnie Walker Blue, ιταλικό βερμούτ, λικέρ κινίνης και σιρόπι μελιού αρωματισμένο με πράσινο τσάι και άνθος αλατιού. Τους προσφέρω αβγοτάραχο Μεσολογγίου για να συνοδεύσουν το ποτό. Τα αποτελέσματα βγαίνουν και είμαι στη δυάδα... My dream goes on!»


Ο ευρωπαϊ­κός τελικός διεξάγεται στις 29 Μαΐου στη Μαδρίτη και αναδεικνύει τον Θοδωρή Πύριλλο καλύτερο bartender της Ελλάδας: «Δύο από τα ποτά που παρουσίασα στη Μαδρίτη τα έντυσα με ιστορίες που εμπνεύστηκα από τις ταινίες “Ratatouille” και “Dolce Vita”. Σίγουρα η Μαδρίτη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ο τίτλος ήταν το επισφράγισμα μιας δημιουργικής και συνάμα επίπονης και ψυχοφθόρας προσπάθειας, που από επαγγελματικής πλευράς σίγουρα άξιζε τον κόπο», δηλώνει. Η μέρα του παγκόσμιου τελικού του Diageo World Class 2013 δεν άργησε να έρθει. Εκεί οι καλύτεροι bartenders από 50 χώρες του κόσμου -μαζί τους και ο Θοδωρής Πύριλλος- διεκδίκησαν τον τίτλο του καλύτερου bartender παγκοσμίως για το 2013. 

«Στις 4 Ιουλίου έφτασα στο Μονακό και την επόμενη μέρα μπήκαμε στο κρουαζιερόπλοιο όπου θα διεξαγόταν ο τελικός, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στη Γαλλική Ριβιέρα». Μετά από πέντε μέρες δοκιμασιών, σειρά είχε η τελική δοκιμασία για να αναδειχθούν οι καλύτεροι 16 bartenders: «Το feedback που έχω μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι πολύ καλό. Ετοιμάζομαι για μια παρουσίαση που με στοιχειώνει εδώ και καιρό. Θα μοιραστώ με τους κριτές την πηγή της έμπνευσής μου όλο αυτό το διάστημα. Τους απαγγέλλω την “Ιθάκη” του Καβάφη όπως την έχει διασκευάσει στα αγγλικά ο Σον Κόνερι και σερβίρω Blue Label με αβγοτάραχο. Τερματίζω 22ος και κόβομαι από τη 16άδα και τη συνέχεια… Δεν μετανιώνω για τίποτα, ο διαγωνισμός εδώ τελειώνει για μένα, το ταξίδι για την Ιθάκη μου όμως συνεχίζεται…». Αναμφισβήτητα μετά από τόσα χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο, τα ευτράπελα που έχουν συμβεί στον Θοδωρή Πύριλλο είναι αρκετά. «Πρόσφατα ένας επισκέπτης μου ζήτησε να μη χτυπώ το shaker με τόση δύναμη γιατί ο θόρυβος τον ενοχλούσε και δεν μπορούσε να μιλήσει στο κινητό», εξηγεί o head bartender του «A for Athens».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...