Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Χατζησωκράτης: Λέμε "ΟΧΙ" στις εκλογές, "ΝΑΙ" σε αλλαγή πολιτικών

Συνέντευξη στον Γ. Γερόπουλο, Tο Καρφί, 09/11/2013

Πολύ συζήτηση για την κεντροαριστερά, αλλά ο διάλογος αντί να ενώνει διχάζει και μάλιστα την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ;

Όλοι/ες στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουμε την ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ, όπως λέμε σχηματικά για να τον διαχωρίζουμε από τους άλλους δύο πόλους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις –όχι μόνο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ– ως προς τα επόμενα βήματα, αλλά αυτό είναι θεμιτό. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και πρέπει να της δώσουμε το χρόνο να ωριμάσει.

Ως Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έχουμε προσδιορίσει ότι στην υπόθεση του Τρίτου Πόλου, πρέπει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση. ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ από τη μια, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ από την άλλη.


ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ! Δεν συζητάμε όμως ούτε γενικά ούτε εν κενώ. Κανείς/μία δεν μπορεί να πει όχι στην οριοθέτηση. Τουλάχιστον προς τα αριστερά υπάρχει μεγάλη συμφωνία. Προς τα δεξιά όμως; Εδώ υπάρχει το μείζον ζήτημα. Γιατί προς τα δεξιά, στη φάση αυτή που διανύουμε δεν είναι απλώς η παραδοσιακή Δεξιά, η ΝΔ, είναι οι ασκούμενες πολιτικές, που προσδιορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Κι εδώ συμμετέχει και συμβάλλει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Καλά συνεργαστήκατε με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά και τώρα δεν μπορείτε να συζητήσετε για την κεντροαριστερά;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο την τελευταία περίοδο συμμετείχα μαζί με άλλα μέλη της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ σε πολλαπλές συναντήσεις με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές επιλογές, να καθορίζουμε κοινές στάσεις εντός κυβέρνησης και να οδηγούμε ντεφάκτο σε ένα προοδευτικό πόλο μέσα στο πλαίσιο της Κυβέρνησης τριμερούς συνεργασίας. Τώρα όμως είναι φανερό πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Το έχω πει με άλλα λόγια: δεν μπορείς να συμμετέχεις στον ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΟ και ταυτόχρονα να διεκδικείς και τη συμμετοχή στου στον ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ.

 Αυτά που σας χωρίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερα από αυτά που σας ενώνουν για να συνεργαστείτε;

Οι πολιτικές συνεργασίες δεν είναι προϊόν ιδεολογικών προδιαθέσεων (αν και αυτές παίζουν ρόλο). Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων θέσεων όπως αυτές εκφράζονται κάθε φορά σε συνδυασμό με τα πολλαπλά ζητήματα και διλλήματα που θέτει η ίδια η πολιτική περίοδος. Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων αλλά εξετάζουμε πολιτικές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προσδιορίσει τις διαφορές μας για τα μείζονα ζητήματα που η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα, Αυτές αφορούν στην αποφυγή της πτώχευσης και της χρεοκοπίας, στην έξοδο από την πολύπλευρη κρίση εντός ευρωζώνης και ευρώ και στις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Όταν η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει, μπροστά σε προκηρυγμένες βουλευτικές εκλογές, το ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου, τότε είναι προφανές ότι, μπροστά στα μείζονα ζητήματα που θα τίθενται τότε, θα διατυπωθούν και δημόσια οι προγραμματικοί όροι και οι προϋποθέσεις συμβολής της ΔΗΜΑΡ. Με την παρρησία και το αίσθημα ευθύνης ,που χαρακτήριζαν τη στάση της και μπροστά στις προηγούμενες εκλογές . Και του Μαΐου και του Ιουνίου

Κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συμμετέχετε εκ νέου σε μια κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει την συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όχι όμως άνευ όρων. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι εργαλείο για την προώθηση της ατζέντας μας όχι αυτοσκοπός. Η εμπειρία μας πλέον είναι πλουσιότερη. Είμαστε περισσότερο ώριμοι, περισσότερο «ψυλλιασμένοι» για τα προβλήματα που γεννιούνται σε πολυκομματικές κυβερνήσεις. Άρα οι προϋποθέσεις είναι δύο και αφορούν τους πάντες: (α) ρητή και δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, (β) ουσιαστική δημοκρατία.

 Ο κ. Κουβέλης έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο ευρύτερης στήριξης από την παρούσα Βουλή μιας νέας κυβέρνησης με άλλον επικεφαλής. Εκτιμάτε ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Ο Φώτης Κουβέλης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη του τόπου να μην πάμε σε εκλογές. Στην απόλυτη ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, που μπορεί να την εγγυηθεί και στηρίξει κυβέρνηση που μπορεί να προέλθει από τη Βουλή αυτή. Τα πρόσωπα έρχονται δεύτερα.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες εκφράζονται κατά της ανάγκης εκλογών.

Ισχυρίζομαι ότι μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων, στο φως και της πρόσφατης εμπειρίας. Το πρωτεύον είναι η συμφωνία στις πολιτικές. Σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη- το έχει αποδείξει –να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Τώρα αν τα πολιτικά κόμματα, που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση, και κυρίως το σημερινό ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε μια τέτοια προοπτική, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Φρονώ πως δεν έχουν την πρόθεση. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, όπως προσπάθησα να διατυπώσω, να έχει εσωτερική συνέπεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...