Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η 96χρονη Ελευθερία θυμάται την καταστροφή της Σμύρνης...

"Η Σμύρνη πήρε φωτιά, καίγεται... Εκεί, κορούλα μου, ήταν τα πλοία, τα γαλλικά και τα εγγλέζικα και πήγαινε ο κόσμος μπας και σωθεί. Και τους κόβανε τα χέρια και πέφτανε στη θάλασσα οι κοπέλες και τα παλικάρια".


Πάνω από 90 χρόνια έχουν περάσει από τον "μαύρο" Σεπτέμβρη του '22 που η Σμύρνη παραδινόταν στις φλόγες και μαζί της η ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έπρεπε να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κι όμως, η εικόνα της καιόμενης πόλης δεν "ξεθώριασε" ποτέ στη μνήμη της 96χρονης, σήμερα, Ελευθερίας Ψαλτήρα.

Μικρό παιδί, στην αγκαλιά της μητέρα της τότε, θυμάται σαν χθες τις τελευταίες ώρες που έζησε η οικογένειά της στην "πόλη του πόνου" και το μακρύ ταξίδι, με βάρκες, μέχρι την Ελλάδα και αφηγείται την προσωπική της "οδύσσεια" στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το διαμέρισμά της στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας "μικρασιάτισσα στην καρδιά και το μυαλό".

Ο παππούς και ο πατέρας της 96χρονης, βλέποντας τις σκηνές φρίκης που εκτυλίσσονταν μετά την κατάρρευση του ελληνικού στρατιωτικού μετώπου, λόγω της αντεπίθεσης των Τούρκων ανταρτών με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποφάσισαν να πάρουν την οικογένεια και μαζί με τα όποια χρήματα είχαν και κάποια απαραίτητα είδη,
όπως παπλώματα, να μπουν στα καΐκια και να ξεκινήσουν για τη Θεσσαλονίκη.

"Για να ζήσουμε μέσα στα καΐκια καίγανε τις λίρες για να τηγανίσουνε αυγά να φάμε"

"Τα πράγματα είχαν αγριέψει. Τα τρένα κουβαλούσαν πτώματα. Ο πατέρας μου σκέφτηκε να πάρει την οικογένεια του και να φύγουμε μακριά από τη Σμύρνη. Κρύψανε τα λεφτά τους, πήραν συγγενείς και κουμπάρους και σηκώθηκαν νύχτα και φύγανε. Εγώ ήμουν σχεδόν μωρό. Αρμενίζαμε μέρες με τα κουπιά- τότε δεν υπήρχαν μηχανές, μόνο πανιά" μας λέει η 96χρονη.

"Ο μπαμπάς μου, πριν εγκαταλείψουμε το σπίτι μας στη Σμύρνη, είχε πάρει ένα τσουβάλι λίρες αλλά ήταν χάρτινες, μεγάλες. Τα λεφτά τους τα πήραν και οι υπόλοιποι συγγενείς. Για να ζήσουμε μέσα στα καΐκια καίγανε τις λίρες για να τηγανίσουνε αυγά να φάμε. Από τα συνολικά πέντε τσουβάλια έμεινε μόνο το ένα, όταν φτάσαμε. Τα άλλα τα κάψαμε στη διαδρομή γιατί νομίζαμε ότι δεν έχουν αξία" θυμάται.


Ύστερα από μια σύντομη στάση στη Μυτιλήνη και μια μεγαλύτερη στη Στυλίδα, η οικογένεια με τα εφτά καΐκια της έφτασε στη Θεσσαλονίκη. "Μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα, κάποια στιγμή οι δικοί μου ήθελαν να δουν εάν περνάνε τα χρήματα που φέρανε από την Τουρκία. Πήγε τότε ο παππούς μου με μια χάρτινη λίρα στον μπακάλη και, όταν είδε πόσα πολλά ρέστα του έδωσε, τρελάθηκε. Γύρισε σπίτι και είπε: "τα λεφτά που φέραμε περνάνε κι εμείς τα κάψαμε...".

Εκείνα τα καΐκια, με τα οποία ήρθαν από τη Σμύρνη, αποτέλεσαν την "προίκα" της οικογένειας, αφού τα παιδιά της κυρίας Ελευθερίας, όπως και τα εγγόνια της, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση κι εργάζονται ως ψαράδες, ενώ η ίδια παραμένει "μικρσασιάτισσα με τα όλα της" παρά το γεγονός ότι λίγα χρόνια απομένουν για να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Διαχείριση της προσφυγικής μνήμης

"Οι πρόσφυγες με την αποβίβασή τους στο ελεύθερο έδαφος τοποθετούνταν σε καραντίνες. Το Απολυμαντήριο της Καλαμαριάς ήταν η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Για ένα διάστημα έως το καλοκαίρι του 1923, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες άφησαν την τελευταία τους πνοή στα λιμοκαθαρτήρια εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτή είναι μια από τις τραγικότερες στιγμές της καταστροφής" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, "στην αυγή του 21ου αιώνα, η διαχείριση της προσφυγικής μνήμης είναι το πιο σημαντικό από αυτά που έχουν διατηρηθεί από ένα συγκλονιστικό παρελθόν".

"Αυτό που ξεκίνησε ως τραύμα στη συλλογική συνείδηση των ανθρώπων και στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα μπορούσε, σήμερα, με έναν νηφάλιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί ως δείγμα του πόσο ολέθρια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των εθνικισμών και πόσο προοδευτικά μπορούν να ζήσουν δύο κοινωνίες όταν στηρίζονται στις ίδιες αξίες, της καλής γειτονίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και εν γένει των πολιτών τους" υπογραμμίζει.

Στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, σκοπός του οποίου είναι να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης και την ανάδειξη της ιστορικής "ταυτότητας".

Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν: τη συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη του σχετικού ιστορικού υλικού καθώς και των προφορικών μαρτυριών, την προβολή αντικειμένων που σχετίζονται με τα ήθη και τα έθιμα των προσφύγων, τη δημιουργία βιβλιοθήκης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.

"Λαός που δεν έχει μνήμη και δεν ξέρει την ιστορία του δεν μπορεί να βρει το βηματισμό του στο μέλλον. Αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν, από αυτές τις μνήμες και διαμορφώνουμε την πορεία μας στο μέλλον. Για εμάς είναι χρέος τιμής να διατηρήσουμε αυτό το αρχείο. Η έρευνα είναι ανεξάντλητη, έχει ξεκινήσει από εμάς και δεν έχει τελειωμό", τόνισε ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Σωτήρης Γεωργιάδης.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κάτια Δανδουλάκη: "Αν ήθελα ένα παιδί πάρα πολύ θα το είχα κάνει!"

Ο Μάριος Πλωρίτης, ο έρωτας, η κατάθλιψη και το παιδί που ποτέ δεν απέκτησε. Η Κάτια Δανδουλάκη έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Life και μίλησε για όλους και για όλα! 


Η Κάτια Δανδουλάκη, η τηλεόραση και το θέατρο

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ναταλία Tσαλίκη: Οσα της δίδαξε η ζωή

Το υπαρξιακό ταξίδι της Γουίνι στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ γίνεται η αφορμή ώστε η γνωστή ηθοποιός να μοιραστεί σταθμούς από το δικό της υπαρξιακό ταξίδι στη ζωή, που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια της και ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή στον θησαυρό της δικής της παιδικότητας


Aυστηρή, οργανωμένη, πειθαρχημένη. Σαφής και ακριβής. Αυτάρκης στη σχέση με τον εαυτό της, άρα και με τους άλλους. Μπορεί η ίδια να μην έχει περί πολλού τα στερεότυπα στη ζωή και στη δουλειά της, όμως δεν μπορείς να σβήσεις μονοκοντυλιά από το μυαλό σου τις στερεοτυπικές αναφορές που κυκλοφορούν για εκείνη -τουλάχιστον προτού τη συναντήσεις.

Πηνελόπη Πλάκα: «Τρέμουν τα πόδια μου όταν πηγαίνω σε live εκπομπές»

Η νεαρή ηθοποιός εξηγεί γιατί δεν έχει καθόλου πλάκα να βλέπει το όνομά της στα περιοδικά για τους λάθος λόγους, όπου λάθος λόγος είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την προσωπική και όχι με την επαγγελματική της ζωή, ενώ δηλώνει τρομοκρατημένη από τις επιθετικές και αδιάκριτες ερωτήσεις που έχει δεχτεί σε live εκπομπές


Η πιο πρόσφατη φωτογραφία της νεαρής ηθοποιού που άναψε φωτιές στο Διαδίκτυο ήταν αυτή από τη γυμνή φωτογράφησή της για το περιοδικό «Adore» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids. Δεν ήταν βέβαια η μοναδική, αφού στην πρωτοβουλία του περιοδικού ανταποκρίθηκαν δεκάδες επώνυμοι που θέλησαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα κατά της μάστιγας του αιώνα, ωστόσο ήταν αυτή που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση. 

Στον χορό του Ησαΐα (Ματιάμπα)

Μεγάλωσε στις πίστες, έχει δουλέψει με την Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και με τον Γιώργο Μαζωνάκη, είναι πιο ρομαντικός απ’ ό,τι παραδέχεται, του λείπουν οι οικογενειακές χριστουγεννιάτικες μαζώξεις στο χωριό και πιστεύει ότι «ζεις μονάχα μια φορά». Αυθόρμητος, ντροπαλός, σοβαρός, τρελός. Ενας τριαντάρης που περιμένει το 2014 να του φέρει «πάρα πολλή αγάπη»


Αν ανήκεις σε εκείνη τη γενιά που ψάχνει στο σούπερ μάρκετ το κεράκι με το 3 για να βάλεις δίπλα στο ερωτηματικό (είπαμε, 30+) πάνω στην τούρτα γενεθλίων, τότε σίγουρα θυμάσαι τις οικογενειακές βραδιές βλέποντας στην τηλεόραση το «Να η ευκαιρία» (το μεταγενέστερο).

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν επιστρέφει στην κυβέρνηση


Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκλογικής συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ


«Όχι» στην επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση λέει ο Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι οι λόγοι που αποχώρησε είναι πολύ συγκεκριμένοι, σαφείς και εξακολουθούν να υφίστανται.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κουβέλης: "Δεν θα μπαίναμε πάλι στη κυβέρνηση Σαμαρά"

Συνέντευξη  του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στον  δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου 


Αναφορικά με το παρών  στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της κα. Μπακογιάννη

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μαργαρίτης - ΔΗΜΑΡ: "Το «παρών» ήταν μία ορθή επιλογή"


Συνέντευξη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θόδωρου Μαργαρίτη, στην εφημερίδα “Επενδυτής” και στον δημοσιογράφο, Βαγγέλη Παπαδημητρίου. 


Αισθάνεστε δικαιωμένοι για το «παρών» στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας;

Το «παρών» ήταν μία ορθή επιλογή. Πρώτα και κύρια ήταν ένας σαφές μήνυμα για ένα αυτόνομο και διακριτό στίγμα της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο σκηνικό ενός νέου δικομματισμού. Εκφράζει τη ριζική διαφωνία σε μια αναπαλαίωση τεχνητών πολώσεων και διλημμάτων που στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση δυσπιστίας σε αυτή τη χρονική στιγμή ευνόησε τη ΝΔ. Έγινε πριν να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα των διαπραγματεύσεων με τη τρόικα, πριν να μπορούμε να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο νέων υπαναχωρήσεων του κ. Σαμαρά. Επομένως για έξι μήνες απώλεσε το κοινοβουλευτικό όπλο της μομφής. Διευκόλυνε μάλιστα την συσπείρωση του κυβερνητικού στρατοπέδου σε μια συγκυρία που με αφορμή τους φόρους για τα ακίνητα υπήρχε σοβαρή αμφισβήτηση των ασκούμενων πολιτικών από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ είναι σαφές. Κανένα δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας» δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στη σημερινή κρίση. Ένας ισχυρός τρίτος πόλος του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα αντιπαρατεθεί τόσο στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της ΝΔ όσο και το αριστερό λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης- τρόικας τραβάει σε μάκρος, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται πιο άκαμπτοι και απαιτητικοί. Πού πιστεύετε ότι το πάνε;

Είμαστε ένα κόμμα που δεν έχει προκατασκευασμένη διάθεση αντιπολίτευσης. Παρακολουθούμε με προσοχή τις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας. Αν η κυβέρνηση αντισταθεί σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών θα τη στηρίξουμε. Αν συνεχίσει με επικοινωνιακά κόλπα να υλοποιεί αντικοινωνικές πολιτικές θα την αποδοκιμάσουμε.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση παγιδευμένη στο δόγμα Στουρνάρα ότι το μνημόνιο είναι το μόνο σχέδιο για την οικονομική κρίση, δεν διαθέτει επαρκή πολιτική βούληση για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αγνοούν τα λάθη της οικονομικής συνταγής που έχουν επιβάλλει και με ακραίες ιδεοληψίες προωθούν νέα σκληρά μέτρα. Δεν τα ονομάζουν οριζόντια αλλά τα ονομάζουν "διαρθρωτικά" ή "στοχευμένα" με το ίδιο όμως αποτέλεσμα. Την περαιτέρω απομείωση των εισοδημάτων και την πλήρη αποδιάρθρωση των κοινωνικών δομών.

Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν η ΔΗΜΑΡ είχε παραμείνει στην κυβέρνηση; Ή θα είχε περισσότερους λόγους και αφορμές να φύγει;

Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να μετατρέψει ένα ενδιαφέρον πείραμα κυβερνητικής συνεργασίας σε σενάριο μονοκομματικής εξουσίας. Εγκατέλειψε την δέσμευση της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του μνημονίου. Επομένως ήταν αναγκαστική η επιλογή της ΔΗΜΑΡ για αποχώρηση από τη κυβέρνηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε πρόσφατα ένα ζήτημα νέας προγραμματικής συμφωνίας ώστε να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα. Οι λόγοι όμως που μας οδήγησαν «εκτός» παραμένουν...Είναι οι πολιτικές του κ. Σαμαρά με τα αντικοινωνικά μέτρα, με την υπερφορολόγηση, με την ανεργία. Είναι οι δρομολογημένες επιλογές της ΝΔ που ακύρωσαν τη προγραμματική συμφωνία του Ιουνίου 2012 και τίναξαν στον αέρα τη προσπάθεια που έγινε τότε.

Η ΔΗΜΑΡ είχε συμμετάσχει στη κυβέρνηση για να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη. Αυτό το κερδίσαμε. Δεν είχαμε όμως συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε την άκριτη υλοποίηση αρνητικών όρων του μνημονίου με την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, με οριζόντιες απολύσεις, με λουκέτο στην ΕΡΤ. Αν νόμιζαν ότι η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα ήταν ένα είδος "ευγενικής συμμετοχής" έκαναν λάθος!

Η κίνηση των 58 και οι διεργασίες για την κεντροαριστερά προκάλεσαν τριβές στο κόμμα σας. Τελικά, ποια είναι η εκτίμησή σας για τον χαρακτήρα αυτών των κινήσεων; Τις θεωρείτε εχθρικές προς τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ;

Η αγωνία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς είναι λογική. Εκφράζεται και στο κείμενο των 58 φίλων. Ωστόσο στη πρωτοβουλία τους απουσιάζει ένα σοβαρό μέτωπο κριτικής στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο σύστημα, στις πολιτικές της ΝΔ. Πρόκειται για σημαντική αδυναμία, για σημαντικό λάθος.

Η ΔΗΜΑΡ, με μεγάλη πλειοψηφία στις θέσεις της ΚΕ για το συνέδριο, υποστηρίζει ότι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς έχει ως κρίσιμη προϋπόθεση την οριοθέτηση τόσο με τις συντηρητικές αντιλήψεις της ΝΔ όσο και με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Διατυπώνει το σχέδιο μια μαχόμενης δημοκρατικής σοσιαλιστικής συμπαράταξης και όχι ενός πολιτικού σχήματος που θα θυμίζει τη μεταπολιτευτική «Ένωση Κέντρου».

Πώς θα διαχειριστεί το συνέδριο του Δεκεμβρίου αυτές τις τριβές; Προσβλέπετε σε συνθετικές αποφάσεις;

Στην πορεία για το συνέδριο μας είναι λογικό να γίνεται μία ανοιχτή συζήτηση και να υπάρχει η διατύπωση διαφορετικών απόψεων. Οι τελικές όμως αποφάσεις με την ετυμηγορία των μελών του κόμματος θα είναι για όλους οι συλλογικές δεσμεύσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα τα ηγετικά στελέχη μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, για να μην τραυματίζεται η δημόσια εικόνα του κόμματος. Έχουμε αρκετούς αντιπάλους και άσπονδους φίλους...για να χρησιμοποιήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις με μοναδικό στόχο να πλήξουν τη ΔΗΜΑΡ.

Αισθάνεστε ότι η απόστασή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται ή αυξάνεται, ιδιαίτερα μετά την τοποθέτηση Τσίπρα υπέρ αδιαπραγμάτευτης θέσης της χώρας στο ευρώ;

Οι θέσεις του κ. Τσίπρα στο Τέξας είναι σε ορθή κατεύθυνση. Αποτελούν ένα βήμα προς το ρεαλισμό. Οφείλω όμως να προσθέσω ότι οι συνεχείς αντιφατικές εκφωνήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν –φαντάζομαι σε όλους – ναυτία από τις συνεχείς στροφές! Δεν γίνεται για παράδειγμα να λέει ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και κάποια άλλη χρονική στιγμή να μιλάει για μονομερή κατάργηση μνημονίου και δανειακών συμβάσεων μόλις αναλάβει κυβέρνηση...Δεν γίνεται να τα λέει όλα μαζί...Δεν γίνεται να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες για τη πραμάτεια σου...

Πού βάζετε τον πήχη για τις ευρωεκλογές, αν υποθέσουμε ότι αυτές είναι οι μόνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Μάιο;

Ο στόχος μας είναι δεδομένος. Ισχυρός τρίτος πόλος για να αλλάξει η φορά των πραγμάτων. Με κεντρική επιλογή την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Μέσα στο ευρώ με αναθεώρηση των ασκούμενων πολιτικών.

Μπορούμε επομένως να διαμορφώσουμε μια ευρύτερη συμπαράταξη δυνάμεων του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε αυτή τη κατεύθυνση. Με κριτική στην κυρίαρχη γραμμή της Ευρωπαϊκής ελίτ και με τις οριοθετήσεις που έχω ήδη περιγράψει.

Διεκδικείτε τον τίτλο του κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού κόμματος. Ωστόσο, στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κυριαρχούν δυνάμεις και τάσεις «αντιμεταρρύθμισης». Μπορεί ν’ αλλάξει αυτό στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Αυτό ακριβώς εννοώ. Ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τις πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες ασκούμενες πολιτικές θα οδηγήσουν στην άνοδο των άκρων. Θα μπλοκάρουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο νέο Ευρωκοινοβούλιο κινδυνεύουμε να δούμε την ισχυροποίηση των ακροδεξιών τάσεων, των εθνικιστικών αντιλήψεων. Ακόμα και των αριστερίστικων.

Επομένως απαιτείται μια στροφή προς τη κατεύθυνση της ολοκληρωμένης πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ με κοινωνικούς και οικολογικούς όρους. Με την υπεράσπιση της μεγάλης κατάκτησης του κοινωνικού κράτους ,με την σταθερή αντιπαλότητα προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις δεξιές πολιτικές.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι κρίσιμη η συνεννόηση ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες, στους πράσινους, στη ριζοσπαστική αριστερά για ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πολ Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψει στη δραχμή στην αρχή της κρίσης»

«Η Ελλάδα θέλει σταθερότητα», λέει ο Πολ Κρούγκμαν σε νέα συνέντευξη του


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ακόμη πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε βγει από την Ευρωζώνη στην αρχή της κρίσης, ωστόσο δεν θεωρεί πλέον ότι η απόφαση της χώρας να μείνει στο ευρώ είναι παράλογη.


Η κατάσταση στην Ελλάδα "είναι οριακή, είναι σκληρό", δηλώνει στην "Καθημερινή", αλλά προσθέτει ότι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη προσφέρει στην Ελλάδα σταθερότητα και πρόσβαση σε επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια:

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Εξι με επτά οικογένειες χειραγωγούν πολιτική και λαό»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επίδειξη δύναμης στο θέμα της ΕΡΤ και επιτίθεται προσωπικά τόσο εναντίον του υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, όσο και εναντίον του υπουργού της Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου


Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ / enet.gr

«Η ψήφος εμπιστοσύνης, που θα δώσουμε απόψε, στην κυβέρνηση δεν είναι «λευκή επιταγή». Η μόνη εθνική θέση είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες θυσίες» * «Οι άνανδρες δολοφονίες του Φουντούλη και του Καπελώνη, όπως και η δολοφονία του Φύσσα στο Κερατσίνι, αποτελούν την τραγική κατάληξη μιας κλιμακούμενης από το θέρος του 2010 βίας».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Οι βουλευτές δεν είναι χειροκροτητές»

«Ούτε, όμως, και επικυρωτές των νόμων που έρχονται στη Βουλή», τονίζει η βουλευτής της Ν.Δ., ενώ επισημαίνει ότι «η υπερφορολόγηση καταστρέφει τελικά την οικονομία»


Συνέντευξη στη ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ/enet.gr

Οι βουλευτές δεν είναι χειροκροτητές ή επικυρωτές των νόμων που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, δηλώνει σήμερα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Δηλώνει υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αλλά με διορθώσεις στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως η μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη: Ηρθε η ώρα να καθίσουν και οι υπουργοί στο εδώλιο

Την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση του συντάγματος επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με στόχο να μπορεί η επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε μια σειρά από απολύτως αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.


Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η κοινωνία βράζει και πως οι Ελληνες απαιτούν δικαιοσύνη προτείνοντας η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να «καθίσει» και υπουργούς στο εδώλιο.

Χατζησωκράτης: Λέμε "ΟΧΙ" στις εκλογές, "ΝΑΙ" σε αλλαγή πολιτικών

Συνέντευξη στον Γ. Γερόπουλο, Tο Καρφί, 09/11/2013

Πολύ συζήτηση για την κεντροαριστερά, αλλά ο διάλογος αντί να ενώνει διχάζει και μάλιστα την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ;

Όλοι/ες στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουμε την ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ, όπως λέμε σχηματικά για να τον διαχωρίζουμε από τους άλλους δύο πόλους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις –όχι μόνο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ– ως προς τα επόμενα βήματα, αλλά αυτό είναι θεμιτό. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και πρέπει να της δώσουμε το χρόνο να ωριμάσει.

Ως Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έχουμε προσδιορίσει ότι στην υπόθεση του Τρίτου Πόλου, πρέπει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση. ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ από τη μια, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ από την άλλη.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Κουβέλης: Δεν έχω προσωπικά με τον Τσίπρα

Συνέντευξη  του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη  στην εφημερίδα Real News και στο δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουρή.

Εκτιμάτε ότι πράγματι η κυβέρνηση  θα συγκρουστεί με την τρόικα, εάν  απαιτηθούν νέα μέτρα;

Η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική απαρέγκλιτης υλοποίησης δράσεων, όπως αυτές ορίζονται από την Τρόικα και μάλιστα σε πεδία όπου επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής.
Η κυβέρνηση καλλιέργησε μια  τεχνητή αισιοδοξία για ταχύτατη ανάκαμψη. Αυτό όμως οδήγησε στην αυτοπαγίδευση  με αποτέλεσμα οι εταίροι να επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων.

Γιάννης Βούλγαρης: «Το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας»

Εφικτή είναι η κάθοδος στις ευρωεκλογές κοινού ψηφοδελτίου των ευρύτερων δυνάμεων του κεντροαριστερού και φιλελεύθερου χώρου, σύμφωνα με τον Γιάννη Βούλγαρη, ο οποίος εκτιμά ότι το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ο καθηγητής στο Πάντειο, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μεταπολιτευτική Ελλάδα 1974-2009» (εκδόσεις «Πόλις») και είς εκ των υπογραφόντων του κειμένου των «58» υποστηρίζει μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η δημιουργία μιας υπολογίσιμης Κεντροαριστεράς «θα έδινε ειρμό στην επιδίωξη της ηγεσίας Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας», ενώ «θα ενισχύσει και τις κεντροδεξιές φιλελεύθερες δυνάμεις στο εσωτερικό τη Ν.Δ. που σήμερα περιθωριοποιούνται».

«Η δημιουργία υπολο­γίσιμης Κεντρο­αριστεράς θα ενίσχυε τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού ευρωπαϊσμού που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έδινε ειρμό στην επιδίωξη της ηγεσίας Τσίπρα να τον μετασχηματίσει σε κόμμα εξουσίας»

Κουκουλόπουλος: Δεν είμαστε δεκανίκια, ούτε ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που έβγαλε πολιτικές ειδήσεις, παραχώρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουκουλόπουλου:
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε κείμενο από 58 προσωπικότητες -μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας  υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος- για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με το οποίο απευθύνεται πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση. Όπως σημειώνουν, παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρούν, όμως, “ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον”. Ποια είναι η θέση σας;

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε 5 χρόνια τώρα έφερε οδυνηρές ανατροπές  στη ζωή μας και όπως είναι φυσικό τεράστιες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτό που με τεράστιες θυσίες κρατήθηκε όρθιο είναι ο στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της πατρίδας μας.Με αυτό το δεδομένο δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες των πολιτικών δυνάμεων που γιγάντωσε η κρίση όσο μία απλή διαπίστωση.
Δεν υπάρχει σοβαρή Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος μιας αντίφασης και μιας ουτοπίας. Η αντίφαση είναι ότι γιγαντώθηκε καταγγέλλοντας καθολικά και συντριπτικά την κατάσταση πριν το μνημόνιο και την ίδια ώρα επαγγέλλεται την επιστροφή σε αυτή. Η ουτοπία είναι ότι μιλάει για μια Ευρώπη μη υφιστάμενη και το χειρότερο είναι ότι οι πιο γνωστοί από τους ελάχιστους συμμάχους του, αυτοί της Γερμανίας, είναι οι πιο εχθρικοί στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα!
Είναι η ώρα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι και πάλι η ώρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα ενώσει όλους τους Έλληνες στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Η πολυδιάσπαση του χώρου και οι ατομικές πορείες είναι πολυτέλεια που δεν συγχωρείται.
Η κίνηση των «58» είναι σημαντική και μόνο από το γεγονός ότι τοποθετείται καθαρά στο πρόβλημα της χώρας και τη στρατηγική της και απευθύνει κάλεσμα χωρίς αποκλεισμούς. Είναι διαυγής και δημοκρατική γι’ αυτό τη χαιρετίζουμε.
Οι δυνάμεις που είναι από επιφυλακτικές μέχρι εχθρικές στην κίνηση των 58 διακινούν τη θεωρία ότι η κεντροαριστερά μπορεί να υπάρξει μόνο έξω από κυβερνητικές ευθύνες.Ουσιαστικά θέλουν τον αποκλεισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά θέλουν να έχει και κυβέρνηση η χώρα.
Η κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος δε συγκροτείται μακριά από το μέτωπο της πατριωτικής ευθύνης και της προοδευτικής ανατροπής. Αυτός είναι ο δρόμος.
 Εδώ και τρεισήμισι χρόνια ψηφίζετε μέτρα που  έπληξαν  το κοινωνικό κράτος, απορύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις και μείωσαν δραματικά το εισόδημα του μέσου πολίτη. Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον;
 Η ανέμελη και ανεύθυνη διαχείριση της οικονομίας το 2004-2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο. Παρ’ ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά, να δεχθώ πως υπάρχουν και άλλες αφηγήσεις για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.Αυτό που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση είναι ότι το 2010 χρειαζόμασταν δανεικά και δεν μας δάνειζε κανείς Ρώσος ή Κινέζος «φιλάνθρωπος» παρά μόνο η τρόικα, που επέβαλλε και τους όρους της.
Το πρόγραμμα- όρος των δανειστών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι σκληρό και επώδυνο γιατί είναι ακραία νεοφιλελεύθερο δεν υπήρχε όμως άλλος δρόμος όπως έδειξε και η Κύπρος, παρά αυτός της άτακτης χρεοκοπίας. Σε μία παγκόσμια και πανευρωπαϊκή κρίση υπήρξαμε ο «ιδανικός ένοχος» για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, η ευθύνη όμως βαραίνει την Ελλάδα γι’ αυτό.
Όλα αυτά δεν απαντούν στο αγωνιώδες ερώτημα «πότε θα αρχίσουν τα πράγματα να καλυτερεύουν για μας και κυρίως για τα παιδιά μας;».
Αυτό που ξέρω είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πολύ έγκαιρα διατύπωσε και ακολούθησε μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική.
-   Αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας.
-   Παραμονή στη ζώνη του Ευρώ.
-   Έξοδος από τα μνημόνια
-   Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Ξέρω πολλούς που έλεγαν πως είχαν άλλες στρατηγικές, αλλά εφαρμόζουν τη δική μας. Οι πιο γνωστοί είναι ο Πρωθυπουργός και μέχρι πριν 3 μήνες, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Όπως ξέρω και άλλους που μόλις κρέμασαν τα υπουργικά κοστούμια, φόρεσαν trendy αντιμνημονιακά. Δεν αναφέρομαι στους άλλους που διαχειρίστηκαν την οργή και την απόγνωση των πολιτών, όταν δεν την πυροδοτούσαν οι ίδιοι χωρίς καμιά πρόταση για την πατρίδα και το λαό μας.
Όλοι κρινόμαστε και στη Δημοκρατία υπέρτατος κριτής όλων είναι ο λαός.
Στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και για τα κριτήρια των διαγνωστικών κέντρων -μεταξύ άλλων- το ΠΑΣΟΚ κατελήφθη εξ απήνης από τη Ν.Δ. Σκέπτεστε ότι η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση εξυπηρετεί ως άλλοθι τη ΝΔ -με το ΠΑΣΟΚ ανενημέρωτο απλώς να πληροφορείται τις ειλημμένες αποφάσεις και να τρέχει εκ των υστέρων να δικαιολογεί προσχηματικά την συμμετοχή του στην κυβέρνηση;  
 Ο κ. Τσίπρας μας λέει «δεκανίκι του Σαμαρά» και πρόσφατα είπε τη ΝΔ «δεκανίκι του Βενιζέλου». Κάτι ξέρει φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση του ’89 και δεν μας το λέει.
Η δικομματική Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και υλοποιεί τη στρατηγική που ανέφερα πιο πάνω. Δεν είμαστε ούτε δεκανίκια, ούτε ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ.
Η αντίδραση μας στην απελευθέρωση των διαγνωστικών κέντρων είναι βαθιά πολιτική και ιδεολογική και θα έχει και συνέχεια. Σημειώνω με ενδιαφέρον ότι για το θέμα αυτό που σχετίζεται άμεσα με τη μητέρα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία μιλήσαμε μόνον εμείς. Στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είμαστε αιφνιδιασμένοι αλλά, μερικώς, δικαιωμένοι γιατί αγωνιζόμαστε από το περυσινό καλοκαίρι για να πάρουν μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης περισσότεροι συμπολίτες μας.
 Σε πρόσφατη πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας δηλώσατε: «Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Σας το λέω με απόλυτη ευθύνη και βαρύτητα. Μέτρα με την έννοια των περικοπών, δεν θα ξαναϋπάρξουν». Τι σημαίνει αυτό;
 Είναι ένα καθαρό μήνυμα στους δανειστές μας. Είναι προσβλητικό να μην αναγνωρίζονται οι θυσίες του λαού μας.
Η Ελλάδα έχει σήμερα το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη. Πρόκειται για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα/ πλεόνασμα, χωρίς δηλαδή τον παράγοντα ύφεση. Το πλεόνασμα αυτό είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα. Ως εδώ. Τώρα πρέπει να στηριχθούμε για να βγούμε στις αγορές. Αυτό είναι το τέλος των μνημονίων, όχι οι παλληκαρισμοί και οι παλιμπαιδισμοί.
Σχετικά πρόσφατη είναι και η δήλωσή σας ότι “οι ξεκούραστοι τεχνοκράτες πρέπει να κατανοήσουν ότι κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν γίνει αποδεκτός από αυτή την Βουλή”. Πόσο αποφασισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει σε αυτό;
 Να το επαναλάβω όσο πιο απλά γίνεται. Κανένας δεν θα πάρει το σπίτι που μένουμε επειδή η κρίση οδήγησε σε πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων μας. Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στο θέμα αυτό και σήμερα στη Βουλή υπάρχει μέτωπο κοινωνική ευαισθησίας στο οποίο ανταποκρίθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
 Χαρακτηρίσατε την κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως “μεταρρύθμιση… Τουρκομπαρόκ” και καταψηφίσατε το σχετικό άρθρο. Με ποιο σκεπτικό κινηθήκατε κόντρα στην κομματική γραμμή;
 Δεν ξέρω καμιά χώρα της ευρωζώνης χωρίς Δημοτική αστυνομία γιατί πολύ απλά η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων είναι τοπική και όχι κρατική υπόθεση στον πολιτισμένο κόσμο.  Προφανώς και πολλά άλλα «μαγικά» ψήφισα αυτά τα χρόνια, με μια όμως θεμελιώδη διαφορά. Η κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας  δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ούτε και προαπαιτούμενη δράση για την επόμενη δόση του δανείου. Ήταν πολύ απλά εφεύρεση των συναρμόδιων Υπουργών.
 “Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης απαιτεί και προϋποθέτει σοβαρό σχέδιο και δημόσιο διάλογο. Όσα έχουμε υπόψη μας μέχρι τώρα μόνο σύγχυση και προχειρότητα προδίδουν” αναφέρετε σε άρθρο σας. Η δική σας θέση ποια είναι;
 Αυτό που είπα είναι το αυτονόητο. Τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα καμιά έννοια δεν έχει κακοποιηθεί τόσο βάναυσα όσο αυτή της μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση είναι σημαία της σοσιαλδημοκρατίας και έχει νόημα μόνο όταν ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους.
Εν προκειμένω, η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη την άμεση ενδυνάμωση της επιβάλει η κρίση που βιώνουμε. Κύμα μεταρρυθμίσεων χρειάζεται η αυτοδιοίκηση με σχέδιο, ιεράρχηση και δημόσιο διάλογο και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις που βαπτίζονται μεταρρυθμίσεις.
 Διαφωνείτε με τα ενιαία ψηφοδέλτια;
 Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια Δημάρχων και Συμβούλων, αλλά από μόνη της δεν στέκει.
Σε όλα τα εκλογικά συστήματα τοπικών αρχών με πολύ σημαντικές διαφορές στη συγκρότηση και τη λειτουργία τους υπάρχει ένα κοινό στοιχείο. Ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία στο λαό και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι προτάσεις που ακούσαμε ως τώρα δεν ικανοποιούν αυτή την αρχή, όταν μάλιστα δεν την ανατρέπουν με τις νεοελληνικές εφευρέσεις όπως το 42%.
 Τι θεωρείτε ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει στους ρόλους του  κεντρικό κράτος και της αυτοδιοίκησης;
 Να πάρουμε τώρα διαζύγιο από τη λογική του συγκεντρωτισμού με τον οποίο συμβιώνουμε γιατί μας ταλαιπωρεί άδικα και διαρκώς. Το σύγχρονο κράτος είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας γιατί απελευθερώνει δυνάμεις και εγγυάται την ευημερία μας.
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το κεντρικό κράτος ενισχύει τον επιτελικό του χαρακτήρα στο εσωτερικό και την συγκροτημένη παρουσία του στα διεθνή φόρα.
Η ανάπτυξη ανατίθεται στο Β΄ βαθμό και οι υπηρεσίες με τις πολιτικές συνοχής στον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.
Υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις αδράνειας που παρεμποδίζουν αυτή την εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά δεν πάει άλλο. Η κρίση πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς και να τολμήσουμε.
 Παρατηρούμε ότι υφίσταται ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από τη θεωρία των “δύο άκρων” που έχει υιοθετήσει η ΝΔ. Ποια είναι η προσέγγιση σας στο θέμα του νεοναζισμού και της πολιτικής βίας;
 Η θεωρία των δύο άκρων είναι ανιστόρητη όσο και αυτή που «νομιμοποιεί» τη Χρυσή Αυγή θεωρώντας ότι η εμφάνισή της είναι ευθύγραμμη εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Ο νεοναζισμός είναι απειλή για τη Δημοκρατία και πρέπει να απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις του λαού μας. Η Χρυσή Αυγή φυσικά και αξιοποίησε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά «νομιμοποιήθηκε» και γιγαντώθηκε επειδή κάποιοι τη χάιδευαν ως αντιμνημονιακή δύναμη και άλλοι ως αντιμεταναστευτική.
18 μήνες φώναζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Β.Βενιζέλος και κανείς δεν ήθελε να ακούσει.
Εμείς λέμε κάλλιο αργά παρά ποτέ και συνεχίζουμε τον αγώνα για κοινή δράση όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.
 Έχει “περάσει” στον κόσμο η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκριτική του, πλήρωσε -υπέρμετρα, ενδεχομένως- για τα λάθη του και πλέον αποτελεί μια σοβαρή και υπεύθυνη φωνή;
 Το 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλαβε μόνο του την ευθύνη για ένα πρόβλημα που δεν ήταν μόνο δικό του. Έτσι κατάφερε το ακατόρθωτο, να του χρεωθεί τόσο το πρόβλημα όσο και η λύση του.
Η στάση ευθύνης είναι ιστορικό μας καθήκον αλλά σε ό,τι μας αφορά αποτελεί αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για την ανασυγκρότησή μας. Ακριβώς γι’ αυτό επιβάλλεται να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και να διατυπώσουμε με σαφήνεια και τόλμη την πρότασή μας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας.
Τότε θα μας ακούσουν καλύτερα οι πολίτες και θα αξιολογήσουν την εθνικά και ιστορικά υπεύθυνη στάση μας.
 Μετά τη Χρυσή Αυγή και ο Πρόεδρος των  ΑΝ.ΕΛ. χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «εγκληματική οργάνωση». Τι απαντάτε σ΄ αυτό;
Ο κ. Καμμένος επιδόθηκε σ΄ ένα ρεσιτάλ ψεύδους και υποκρισίας, ανοησίας και χυδαιότητας. Δεν μας εκπλήσσει καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και αναμενόμενο όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που χαρακτήριζε επί χρόνια τον Ανδρέα Παπανδρέου «αρχηγό της 17Ν».
Όπως δεν μας εκπλήσσει και το γεγονός της σύμπλευσης του με τη Χρυσή Αυγή, κάτι που πιστοποιεί η απόλυτη σύμπτωση της φρασεολογίας τους.
Το τι ακριβώς είναι το ΠΑΣΟΚ το γνωρίζουν πολύ καλά τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που το ψήφισαν έστω και μια φορά στη ζωή τους, αναγνωρίζοντας έτσι την τεράστια συνεισφορά του στο να αλλάξει σελίδα η πατρίδα μας και να γίνει μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα.
 Η ενέργεια αυτή του κ. Καμμένου πιστεύετε πως οφείλεται σε κάποια αντιπολιτευτική τακτική, ή πως στοχεύει κάπου αλλού;
Εδώ και καιρό ο ίδιος ο κ. Καμμένος μιλάει για επιστροφή στη δραχμή, ονομάζοντας τη μάλιστα «ελληνικό δολάριο». Είναι καθαρό πως εκπροσωπεί το «λόμπι της δραχμής», το οποίο πιστεύει πως κτυπώντας και γονατίζοντας το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει και ο δρόμος επιστροφής στο εθνικό νόμισμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να κερδοσκοπήσουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει όρθιο, πρωτοστατώντας στη μάχη για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε προς το «λόμπι της δραχμής».
Ένα δεύτερο μήνυμα στέλνουμε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κέρδισαν από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέλαβε, αρχικά, να σηκώσει όλο το βάρος για τη σωτηρία της χώρας. Μέχρι εδώ. Το πάρτι της διανομής των ιματίων του ΠΑΣΟΚ τελείωσε! Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας για το πρόβλημα της χώρας, ας τις αναλάβουν, επιτέλους, και οι υπόλοιποι.
Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς την αξιωματική αντιπολίτευση.  Πρέπει να προσέξει πολύ καλά και να μη γίνεται «ουρά» ενός χυδαίου πολιτικού αρχηγού, ακολουθώντας τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. στις καταγγελίες περί υποβρυχίων. Κάτι που συνέβη μάλιστα την ημέρα που πετυχαίναμε ως εθνική αντιπροσωπεία τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα μείζον θέμα. Αν λοιπόν ο κ. Καμμένος είναι το «δεκανίκι» του κ. Τσίπρα, για να χρησιμοποιήσω μια δική του φρασεολογία, καθώς είναι μέχρι τώρα ο μοναδικός ονοματισμένος αυριανός κυβερνητικός του εταίρος, θα πρέπει να προσέξει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έχει ολόκληρο ιστορικό διακίνησης ψευδών και συκοφαντιών. Ένα απ΄ αυτά είναι πως εξ αιτίας του PSI καταστράφηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για το απόλυτο ψεύδος, το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα με επίσημα στοιχεία. Αναφέρω μόνο, ως παράδειγμα, το ΙΚΑ, η Διοίκηση του οποίου άκουσε τότε τις συμβουλές του Υπουργείου Οικονομικών και σήμερα όχι μόνο δεν έχει απώλειες, αλλά διαθέτει και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο”.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Φώτης Κουβέλης: «Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασίες στις ευρωεκλογές»


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζει ότι δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο για συμπορεύσεις, επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία και τάσσεται κατά της θεωρίας των δύο άκρων, υπογραμμίζοντας όμως ότι στη δημοκρατία δικαιολογημένη βία δεν υπάρχει


Θνησιγενή και αδιάφορη για την κοινωνία χαρακτηρίζει τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ στη βάση του κειμένου των «58» για την Κεντροαριστερά ο Φώτης Κουβέλης επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καν πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» απορρίπτει τις ενστάσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τις επιλογές του κόμματός του αλλά και για την αντιφατική όπως τη χαρακτηρίζουν σύμπλευση της Αγίου Κωνσταντίνου με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Οπως αναφέρει, η συμπόρευση με τη Συμφωνία για μία Νέα Ελλάδα είναι εξελισσόμενη υπόθεση.

Συγχρόνως, ο κ. Κουβέλης διατυπώνει την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ είναι οι μόνες που παράγουν αποτελέσματα ως προς τη συγκρότηση του τρίτου πόλου ενώ στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του στο συνέδριο του κόμματος σχολιάζει ότι είναι δικαίωμα του καθενός να αμφισβητεί.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που τον εμφανίζουν να καθορίζει τη στάση του με γνώμονα το ενδιαφέρον του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολιάζει ότι αυτά εντάσσονται στην πολεμική που γίνεται στη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου και προσθέτει πως «έχω πολύ τακτοποιημένη την πολιτική μου συνείδηση». Τέλος, ο Φ. Κουβέλης προβλέπει νέα οριζόντια μέτρα, ενώ τάσσεται κατά της θεωρίας των δύο άκρων.

Κύριε πρόεδρε, να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες, το θέμα της Κεντροαριστεράς. Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο κείμενο των 58 ξάφνιασε πολλούς, που θεωρούν ότι το κόμμα σας πρέπει να πάρει μέρος στις διαδικασίες για τη συγκρότησή της. Γιατί αρνηθήκατε; 

Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της. Βεβαίως, ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή και την οποία δεν αμφισβητούμε. Μια τέτοια πρωτοβουλία όμως δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής.

Η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου. Αυτή όμως επηρεάζεται και σημαντικά καθορίζεται από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Ομως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη της σημερινής έκφρασης του ΠΑΣΟΚ.
Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου - του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού - και είναι ανοιχτή στον δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο απο τον πολιτικό χώρο αλλά και από την κοινωνία.

Το όχι σας είναι οριστικό ή ενδεχομένως στην πορεία, προς τις εκλογές είτε για την Αυτοδιοίκηση είτε για το Ευρωκοινοβούλιο, αν δείτε ότι σχηματοποιείται αυτή η πρωτοβουλία και υιοθετεί και πολιτικά στοιχεία που περιγράψατε προηγουμένως, μπορεί και να συζητήσετε; 
Με τα δεδομένα που προανέφερα, δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές. Τέτοιες συμπράξεις, ερήμην των ουσιαστικών πολιτικών στοιχείων που θα τις στήριζαν, είναι θνησιγενείς, πολιτικά μηχανιστικές και αδιάφορες για την κοινωνία. Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, τον οποίο προσδιορίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ξέρετε, κάποιοι πιστεύουν ότι η άρνησή σας δεν είναι άσχετη και με μία προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο. 
Καμία προσωπική αντιπαράθεση. Ουδέποτε προσωποποίησα την πολιτική που επιλέγω να ασκήσω και την πολιτική που ασκώ.

Ενα από τα ζητήματα που έχουν θέσει ακόμα και στελέχη του κόμματός σας που έχουν υπογράψει το κείμενο των 58, είναι ότι «δεν μπορούμε να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα της οποίας ηγείται ο κ. Λοβέρδος και όχι με το ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν ένας μνημονιακός υπουργός του ΠΑΣΟΚ»...
Το περιεχόμενο της πολιτικής κρίνεται. Εκείνο που σήμερα πολιτικά την προσδιορίζει. Αυτό καθορίζει τη δυνατότητα της συμπαράταξης ή της μη συμπαράταξης. Η συμπαράταξη με το κόμμα του κ. Λοβέρδου είναι μία εξελισσόμενη υπόθεση και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πάρει συγκεκριμένη μορφή. Η πολιτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, με την ηγετική έκφρασή του, δεν αντιστοιχείται με την πολιτική του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού που επιδιώκουμε να συγκροτηθεί.

Σας ενόχλησε όταν στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη που έκανε το ΠΑΣΟΚ, σας επέκρινε αυστηρά ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης; 
Ο κ. Σημίτης επέλεξε να μιλήσει για «αριστερό κομφορμισμό». Δικαίωμά του να κρίνει τη ΔΗΜΑΡ με τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει και δικαίωμά μας να λέμε ότι «κομφορμισμός», με τα δεδομένα που υπήρξαν, θα ήταν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Αν παρέμενε, αυτό θα ήταν κομφορμισμός, σε καμία περίπτωση μάλιστα αριστερός.

Για την πορεία του κόμματός σας είστε αισιόδοξος; Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά μετά την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση - ότι ενδεχομένως η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πολιτικό μέλλον ή δεν θα ξαναμπεί στη Βουλή. Πιστεύετε ότι θα μπείτε και στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή στις επόμενες εκλογές; 
Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση που κάνουν αυτοί στους οποίους αναφέρεστε. Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η ανοδική πορεία της οφείλεται στο γεγονός ότι ασκεί μια συγκεκριμένη πολιτική, διαμορφώνει δεσμούς με την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι το διαπιστώνουν και όλοι αυτοί. Αλλωστε, απευθυνόμενος σε αυτούς, τους ερωτώ: εάν τη ΔΗΜΑΡ την αντιμετωπίζουν ως κόμμα χωρίς πολιτικό μέλλον, γιατί ασχολούνται τόσο πολύ μαζί της για να συγκροτήσουν τον χώρο της «Κεντροαριστεράς» με τα μέτρα, τα χρώματα και τα πολιτικά στοιχεία που αυτοί επιλέγουν; 

Το κόμμα σας και εσείς έχετε αναλάβει μία πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του τρίτου, του προοδευτικού δημοκρατικού πόλου. Δεν έχουμε δει κάποια θεαματικά αποτελέσματα, θεαματική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε βέβαια τη σύμπλευσή σας με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Εχετε κάποιους κρυφούς άσους στο μανίκι;
Δεν επιλέγω ποτέ τις διαδικασίες της «τράπουλας». Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι είναι θετικά τα αποτελέσματα. Είναι τα μόνα αποτελέσματα τα οποία καταγράφονται αναφορικά με τη συγκρότηση του τρίτου πόλου. Ποια άλλη δύναμη καταγράφει αυτά τα αποτελέσματα που καταγράφουμε εμείς; Ηδη έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και οφείλω να σας πω ότι πέρα από αυτό, υπάρχει και η συμπαράταξη που γίνεται μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Τον Δεκέμβριο, ίσως και λίγο αργότερα έχετε προγραμματίσει το δεύτερο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, υποθέτω ότι θα συζητηθούν πολλά για τη χώρα, για την Κεντροαριστερά, για τη Σοσιαλδημοκρατία, πολιτικές θέσεις, στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών. Πίσω από όλα αυτά πιστεύετε ότι ενδεχομένως κάποιοι σύντροφοί σας θα σας αμφισβητήσουν; Εστω στις επιλογές. 
Η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί δημοκρατικά. Δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς είναι να αμφισβητεί, να διαφωνεί, να αντιπαρατίθεται πολιτικά. Είμαστε ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία αλλά και με συλλογικότητα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι λειτουργώ μέσα στη συλλογικότητα του κόμματός μας και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κάνω. 

>> «Ερχονται νέα μέτρα και θα είναι οριζόντια»Κάποιοι θεωρούν ότι θα θέλατε να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γιατί κάποιοι το «θεωρούν»; Είδα και εγώ να γράφεται από κάποιους ότι αυτά που πολιτικά υποστηρίζει ο Κουβέλης το κάνει για να εξυπηρετήσει πιθανή προεδροποίησή του. Αυτοί που τα γράφουν το κάνουν και το εντάσσουν στην πολεμική που γίνεται για τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σας είναι αδιάφορη μια τέτοια πρόταση αν θα γίνει; 
Εχω πολύ τακτοποιημένη την πολιτική μου συνείδηση και την έχω από καιρό. Τα όσα λέγονται τα προσλαμβάνω μόνο ως επίθεση εναντίον της ΔΗΜΑΡ.

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που φύγατε από την κυβέρνηση, και να υποθέσω ότι δεν το έχετε μετανιώσει.
Αντιθέτως, κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται και επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιλογής της ΔΗΜΑΡ. 

Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία; 
Πιστεύω ότι κάτω από συγκεκριμένες εξελίξεις είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας. Και μιλάω για εξελίξεις που μπορεί να έχουν σχέση με την επιβολή νέων μέτρων, με τη δημιουργία μιας περαιτέρω ασφυξίας της ελληνικής κοινωνίας. Τότε είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας. 

Δηλαδή, νέα μέτρα βλέπετε; Αμεσα, εννοώ. 
Δυστυχώς για τη χώρα μας, βλέπω. 

Οριζόντια;
Οριζόντια. Και όσο και αν κρύβονται πίσω από την περιποιημένη έκφραση «διαρθρωτικά μέτρα», μέτρα θα είναι, και μάλιστα οριζόντια. 

Θα μας τα επιβάλουν ή θα φταίνε οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που θα τα καταστήσουν αναγκαία;
Είναι σε μία αμφίδρομη σχέση τα όσα επιβάλλουν οι δανειστές μας με τις ανημποριές και τις αναποτελεσματικότητες της πολιτικής που ασκείται. Η λιτότητα και ο δημοσιονομικός κορσές δεν επιτρέπουν την απόδοση ούτε και των μέτρων που επιβάλλονται. Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία είναι αναγκαίο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. 

Και πιο σκληρή; Πολιτική διαπραγμάτευση; 
Βεβαίως, πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν είναι δυνατόν οι εταίροι να διαπιστώνουν τα λάθη τους - τα λάθη του σχεδίου - και να μη διορθώνονται αυτά τα λάθη.

Θα ξαναμπαίνατε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Βεβαίως, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο το οποίο θα συμφωνούσαμε. Η ΔΗΜΑΡ, ας το επαναλάβω, θέλει να είναι μία κυβερνώσα Αριστερά. Οχι, βέβαια, γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένους όρους και επίσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αρα, αν το πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο σάς έβρισκε σύμφωνους, θα μπαίνατε και σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; 
Εγώ θα σας μιλήσω με τα σημερινά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Εχει την πολιτική του ασάφεια, γι' αυτό και χρησιμοποίησα τον όρο ότι είναι ένα εκκρεμές που ξεκινά από τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, για να μιλήσει στη συνέχεια για παύση πληρωμών και κάποια στιγμή να θυμηθεί ότι υπάρχει και η πολιτική δυνατότητα όσο και η ανάγκη της επαναδιαπραγμάτευσης. 

Σας έχει ξενίσει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ΧΑ;
 Καλέσαμε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγουν από τις επικοινωνιακές τους επιλογές και να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της απόκρουσης του εκφασισμού της κοινωνίας πρέπει να εξασφαλίσει το μέτωπο όλων των πολιτικών δημοκρατικών δυνάμεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ας αντιληφθεί ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία σε τίποτα δεν σημαίνει υποχώρηση από τον αγώνα και για τον ριζοσπαστισμό και για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Αντίθετα, έχει προτεραιότητα ο αγώνας για τη δημοκρατία και εδώ δεν είναι δικαιολογημένοι, είναι αδικαιολόγητοι, οι όποιοι τακτικισμοί που υπηρετούν ένα ψευδώνυμο πια, μια καρικατούρα του παλαιού δικομματισμού με τη μορφή ενός νέου διπολισμού. Θεωρώ βέβαια ότι είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η θεωρία των δύο άκρων.

Η θεωρία της καλής και κακής βίας;
Η βία είναι μία. Είναι πάντα κακή. Στη δημοκρατία δικαιολογημένη βία δεν υπάρχει.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ - Ντόρα: Δεν υπάρχει περιθώριο λήψης νέων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων

Τη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου επέλεξε η Ντόρα Μπακογιάννη για να παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και την ίδια στιγμή να ανοίξει ένα παράθυρο σε όσα έρχονται, με επίκεντρο τις εκλογές της άνοιξης του 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης νέων, οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή, ενώ εμφανίστηκε διστακτική για την εικόνα που παρουσιάζεται με τη διάσταση ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, και τις προοπτικές της.
Η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε τη στάση που η ίδια είχε κρατήσει απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας και βίας, σε μια εποχή που ένα μέρος του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου δεν έδειχνε την… εγρήγορση που το διακρίνει σήμερα, εμφανίστηκε ανήσυχη για τις διαστάσεις που παίρνουν ακραία φαινόμενα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο και τις επικείμενες ευρωεκλογές, και έδειξε να αισθάνεται μάλλον… άβολα, με τη σκληρή αντιπαράθεση που ανά διαστήματα επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου.
“Εκείνοι που παρακολουθούν τις πολιτικές κοκορομαχίες στην τηλεόραση, προτιμούν να αλλάξουν κανάλι και να δουν καρτούν”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επεσήμανε ότι στη σημερινή συγκυρία οι πολίτες επιθυμούν τη στήριξη από την πλευρά του πολιτικού κόσμου, για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν.
 Αναλυτικά, το κείμενο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:
 ΕΡ: Κυρία Μπακογιάννη, ακόμη ένας δύσκολος χειμώνας μπροστά μας, ο έκτος χρόνος ύφεσης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι αρχίζει να φαίνεται φως, η αντιπολίτευση όμως όχι. Ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup βέβαιος ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
 ΑΠ: Κατ΄αρχήν πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Πολύ ξεκάθαρα δεν νομίζω ότι μπορούν να περάσουν από τη βουλή των Ελλήνων, αλλά και πέραν αυτού η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να περάσει οριζόντια μέτρα. Τώρα, αν με ρωτάτε αν θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα, ναι, θα υπάρξουν και πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα, γιατί, δυστυχώς, εκεί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς τι καταφέραμε να κάνουμε σε αυτή τη χώρα; Πήραμε τα “εύκολα” -κόψαμε μισθούς, συντάξεις οριζοντίως- εκεί όμως που έπρεπε να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, να εφαρμόσουμε διαρθρωτικά μέτρα, γιατί πολλοί νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται τελικά, εκεί υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις. Άρα “ναι” στα διαρθρωτικά μέτρα, όχι στα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Δεν αντέχει άλλο ούτε ο Έλληνας πολίτης μείωση μισθών και συντάξεων -αυτό όλοι το λέμε- αλλά εγώ θα προσθέσω ότι το αντίθετο πρέπει να γίνει: Να δημιουργήσουμε τον οδικό χάρτη, που είναι απαραίτητος, για να μειώσουμε και την υπερφορολόγηση που έχει φτάσει σε σημείο μη αντοχής των Ελλήνων.
 ΕΡ: Έχετε μιλήσει για πέντε κινδύνους που απειλούν «το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου προς τα πάνω». Η υπερφορόλογηση είναι ένας από αυτούς τους κινδύνους; 
 ΑΠ: Η υπερφορολόγηση είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από αυτούς τους κινδύνους. Συμβαδίζει με την αδυναμία του μηχανισμού να εισπράξει από την φοροδιαφυγή. Ο κ. Στουρνάρας ήταν πολύ ειλικρινής, όταν είπε στη βουλή ότι ολοκληρώσαμε μόνο δύο ελέγχους. Δεν το δικαιολογεί ο κόσμος ότι ολοκληρώσαμε δύο ελέγχους και από αυτούς τους δύο ελέγχους πήραμε πέντε εκατομμύρια. Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να παταχτεί η φοροδιαφυγή. Είναι πάρα πολύ βασικό για το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, που λένε “εντάξει εμένα με έχεις λιώσει, με έχεις γονατίσει. Αυτόν που φοροδιαφεύγει με εκατομμύρια δεν πρέπει να τον πιάσεις;”».
ΕΡ: Ο κ. Στουρναρας προσδιόρισε το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό;
 ΑΠ: Εγώ δεν είμαι βεβαία για τα νούμερα αυτά. Ακούω διαφορετικά νούμερα από την τρόικα, διαφορετικά από την κυβέρνηση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να συμφωνήσουμε: ποιο είναι το χρηματοδοτικό κενό, ποιο είναι το ύψος του, πότε πρέπει να καλυφθεί. Αυτό που μετά βεβαιότητος ξέρουμε είναι ότι μπαίνουμε σε μια φάση που θα χρειαστεί μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει κάνει δουλειά. Δεν είναι η Ελλάδα πέρυσι, η Ελλάδα φέτος. Η Ελλάδα φέτος έχει μια πολύ καλύτερη διεθνή εικόνα, για την Ελλάδα φέτος δεν μιλάει κανείς πλέον παρά μόνο κάτι γνωστοί “κουζουλοί”, όπως λένε στην Κρήτη. Ουδείς σοβαρός άνθρωπος λέει πλέον ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Είναι μια καλύτερη εικόνα και όλοι συμφωνούν ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα τώρα πρέπει να γίνει μια πολιτική διαπραγμάτευση. Ευθέως πρέπει να πούμε στους Ευρωπαίους: Κύριοι, δώσατε στην Ελλάδα 285 δις. ευρώ, τα περισσότερα που έχει πάρει ποτέ χώρα. Θέλετε να αποτύχουμε την ώρα, που μπαίνουμε στο λιμάνι; Θέλετε παραμονές ευρωεκλογών η Ελλάδα, αντί να είναι μια σημαία επιτυχίας για την Ευρώπη, να είναι μια σημαία αποτυχίας; Εμείς πρέπει λοιπόν να δώσουμε τη δική μας πρόταση για το πώς θα βγούμε ταχύτερα και στις αγορές, αλλά και πώς θα σταθούμε ταχύτερα στα πόδια μας. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη κομματικές, φτηνές μικροκομματικές λογικές και να μπούμε όλοι στη μάχη, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.
 ΕΡ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο STAR. Το μνημόνιο -είπε- θα ακυρωθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του το βράδυ των εκλογών… Θα μπορούσατε να βρείτε σημεία συνεννόησης σε αυτή την προσπάθεια, που λέτε, με τον ΣΥΡΙΖΑ;
 ΑΠ: Να σας πω κατ΄ αρχήν ότι ο κ. Τσίπρας με απογοήτευσε πάρα πολύ χθες. Παρακολουθούσα έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και να αστικοποιηθεί και να μην αστικοποιηθεί και να βρει κάποιες θέσεις και να μην έχει κάποιες θέσεις. Απίστευτες κοινοτοπίες. Μερικοί από εμάς θα ντρεπόμασταν να βγούμε και να πούμε τέτοιου είδους πράγματα. Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, θα ντρεπόμουν να σας πω “ο τουρισμός”, “η ναυτιλία”, “να γυρισουν οι άνθρωποι στα χωράφια τους”. Σας ευχαριστώ πολύ, δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην ξέρει αυτό. Το ερώτημα είναι: Τι στον τουρισμό, τι στη ναυτιλία ,πώς θα γυρίσει ο αγρότης στο χωράφι του, πώς θα έχει ανταγωνιστικά προιόντα; Αυτό περιμένω να μου πει κάποιος που θέλει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Ειλικρινώς και καλόπιστα -γιατί εγώ πιστεύω ότι στη δημοκρατία τα κόμματα πρέπει να εναλλάσσονται, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη ύφεση- κάντε μια προσπάθεια λίγο μεγαλύτερης σοβαρότητας.
 Τώρα, μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως, μπορούμε και οφείλουμε να συμφωνήσουμε. Πού μπορούμε να συμφωνήσουμε; Σε αυτά που είπε για την οικονομία είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε, γιατί δεν είπε. Δεν μπορώ να συμφωνήσω στο κενό…
 ΕΡ: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το βράδυ των εκλογών το μνημόνιο τελειώνει…
 ΑΠ: Μα το μνημόνιο τελειώνει. Θα βγούμε από το μνημόνιο. Το ερώτημα είναι μετά, αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που και εγώ υποστηρίζω, πώς θα είναι. Εγώ θέλω να σας κοιτάω στα μάτια αύριο. Θα μου πείτε, το πλήρωσα ακριβά αυτό, αλλά δεν το μετάνιωσα. Ξέρω ότι πρέπει να προετοιμάσεις τον πολίτη. Θα βγούμε από το μνημόνιο, μετά ποιο θα είναι το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Πώς θα στήσουμε ξανά μια Ελλάδα περήφανη, πάνω όχι σε πήλινα πόδια, όπως την είχαμε στήσει 30 χρόνια τώρα, αλλά σε σιδερένια. Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα δημοκρατίας; Βεβαίως και μπορούμε να συμφωνήσουμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην τήρηση του νόμου; Βεβαίως. Στις αλλαγές του συντάγματος μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θέλει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Βεβαίως και μπορούμε, όπως και για τον νόμο περί ασυλίας βουλευτών. Εκεί δεν πρέπει να αναζητήσουμε σημεία επαφής, ώστε να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων; Μα αυτό θα πει δημοκρατία.
 ΕΡ: Εχετε πάρει σαφείς αποστάσεις και από την κλιμακούμενη πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «αντί της κοκορομαχίας, πρέπει να επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο”. Πού αποδίδετε αυτή την πόλωση;
 ΑΠ: Σε κανέναν καβγά δεν φταίει ένας. Είναι βέβαιο ότι φταίνε και οι δύο. Ακολουθούν την παραδοσιακή πολιτική αντιπαράθεση. Έτσι είχαμε μάθει σε αυτή τη χώρα. Όταν ήσουν αντιπολίτευση, τα έβρισκες όλα στραβά και όταν γινόσουν κυβέρνηση δήλωνες ότι έβρισκες καμένη γη. Τα κάναμε αυτά 30 χρόνια. Και πού μας έφερε αυτό; Στην κατάσταση, που βρισκόμαστε σήμερα. Μπορούμε και πρέπει να σύμφωνήσουμε σε πέντε πράγματα. Σήμερα όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει επίθετο μπροστά στη βία. Ούτε καλή βία υπάρχει ούτε κακή. Ούτε πράσινη βία, ούτε μπλε, ούτε κόκκινη, ούτε μαύρη. Η βία είναι βια απ΄όπου κι αν προέρχεται. Έχουμε μια ιστορία, σε αυτή τη χώρα, μεγάλης ανοχής απέναντι στη βία. Ανοχής ακόμη και στα φαινόμενα τρομοκρατίας. Εμείς το ξέρουμε αυτό, δώσαμε μια μάχη και στην αρχή ήμασταν τρεις άνθρωποι. Όταν δημιουργήθηκε το «Ως Εδώ» ήμασταν 100 άνθρωποι στην πλατεία Συντάγματος. Όταν πήγαμε στη Μαρφίν με τα κεριά, ήμασταν 164 άνθρωποι μετρημένοι. Σήμερα μιλάνε όλοι για τη Μαρφίν, καλά κάνουν και μιλάνε για οποιαδήποτε μορφής βία. Με ενδιαφέρει ότι η βία δεν μπορεί να είναι αποδεκτός τρόπος άσκησης πολιτικής. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, θα μπούμε στη λογική του πολιτικού διαλόγου. Ελάτε να με πείσετε με τα επιχειρήματά σας, ελάτε να σας πείσω εγώ με τα δικά μου. Δεν μπορούμε να μπούμε σε διχασμό σε αυτή τη χώρα. Τον έχουμε πληρώσει πάρα πολύ άσχημα τον διχασμό.
 ΕΡΈχετε λάβει αποστάσεις από την υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων, με αφορμή και τις εξελίξεις με τη Χρύση Αυγή.
 ΑΠ: Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν τον εκφράζει η θεωρία των δύο άκρων και καλά έκανε και το είπε και ξεκαθάρισε τα πράγματα. Δεν μας εκφράζει εμάς, στη ΝΔ, η θεωρία των δυο άκρων. Από εκεί και πέρα οι βίαιες πράξεις είναι αυτές που τιμωρούνται. Δεν τιμωρείται η ιδεολογία του καθενός, τιμωρείται η εγκληματική πράξη. Και η «17η Νοέμβρη», αν είναι σήμερα στη φυλακή, είναι γιατί δολοφόνησε ανθρώπους. Και οι δολοφονίες τιμωρούνται.
 ΕΡ: Κυρία Μπακογιάννη,βρισκόμαστε επτά μήνες πριν τις ευρωεκλογές και βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη μια άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς. Βλέπετε να υπάρχει κίνδυνος;
 ΑΠ: Ναι. Βλέπω να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Βλέπω σε ολόκληρη την Ευρώπη να υπάρχει μια αναζήτηση οδικού χάρτη για το αύριο της Ευρώπης. Είμαι καλεσμένη σε έναν διάλογο στην Οξφόρδη, όπου θα γίνει μια συζήτηση για την Ευρώπη. Τη μάχη για την Ευρώπη πρέπει να την δώσουμε. Γιατί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαμε την Ευρώπη δεδομένη και λέγαμε μια χαρά είμαστε. Η Ευρώπη μας δίνει δημοκρατία, μας διασφαλίζει αλληλεγγύη, πόρους. Σκεφτόμασταν πάντα τι θα πάρουμε. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Η Ευρώπη δεν στήνεται από χώρες που ενδιαφέρονται μόνο για το τι θα πάρουν. Το θέμα είναι πως από κοινού μπορούμε να χτίσουμε αυτό το οικοδόμημα. Ναι, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα. Γιατί, όπως είπε σωστά ο Στέλιος Ράμφος, μια μερίδα των ευρωπαϊκών κοινωνιών δεν μπορεί να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση. Αρνούνται τη συμμετοχή και πάνε στα άκρα με αυτή την άρνησή τους. Δεν είναι όμως αυτή η λύση.
 Είναι μια δύσκολη συζήτηση, γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη μάχη της Ευρώπης. Θα το κάνουμε γιατί θα συνειδητοποιήσουμε τι θα χάναμε π.χ εμείς οι Ελληνες αν ήμασταν εκτός Ευρώπης.
 Video

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...