Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Οι βουλευτές δεν είναι χειροκροτητές»

«Ούτε, όμως, και επικυρωτές των νόμων που έρχονται στη Βουλή», τονίζει η βουλευτής της Ν.Δ., ενώ επισημαίνει ότι «η υπερφορολόγηση καταστρέφει τελικά την οικονομία»


Συνέντευξη στη ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ/enet.gr

Οι βουλευτές δεν είναι χειροκροτητές ή επικυρωτές των νόμων που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, δηλώνει σήμερα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Δηλώνει υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αλλά με διορθώσεις στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως η μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Η πρώην υπουργός εκφράζει τη διαφωνία της με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση καταστρέφει την οικονομία και μειώνει τα έσοδα του κράτους. Σχολιάζει μάλιστα ότι από τις «επιδόσεις», όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, «αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή». Παραδέχεται ότι «κανένας Ελληνας πολιτικός, είτε προέρχεται από πολιτική οικογένεια είτε όχι, δεν είναι "αθώος του αίματος" του ρουσφετιού» και αποφεύγει να μπει στη λογική της θεωρίας των δύο άκρων.

* Σήμερα το βράδυ είναι η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν μία εβδομάδα ή 15 ημέρες μετά, ένας βουλευτής που έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί ή να απειλήσει με καταψήφιση για ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων;

- Οι προκλήσεις της εποχής είναι πολύ μεγαλύτερες από μικροπολιτικές πρακτικές, και πιστεύω ότι οι βουλευτές δεν διακατέχονται από τέτοιες λογικές. Ξέρετε, κ. Σαμαρά, οι βουλευτές με τις παρεμβάσεις τους βοηθούν το έργο της κυβέρνησης. Είναι πολύ θετικό να καταθέτουν οι βουλευτές προτάσεις για τη βελτίωση των νόμων. Αλλωστε έτσι αναβαθμίζεται και ο ρόλος τους εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Κι αυτό δείχει ότι δεν είναι απλώς χειροκροτητές ή επικυρωτές των νόμων που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.

Για το φόρο ακινήτων

* Ποιες αλλαγές προτείνατε εσείς στον κ. Στουρνάρα όσον αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων;

- Πρότεινα την απλοποίηση, διότι η πολυπλοκότητά του δημιουργεί μεγάλες αδικίες και τον καθιστά αναποτελεσματικό. Είμαι υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αλλά τα κριτήρια πρέπει να έχουν λογική και να συνδέονται με τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να φορολογείς αγροτεμάχιο στην Κορινθία ως «πολυτελές» οικόπεδο, απλώς επειδή είναι κοντά στη θάλασσα, ενώ παράγει λεμόνια. Δεν είναι το ίδιο ένα οικόπεδο 300 μέτρα από τη θάλασσα στη Μύκονο και στο Πέραμα. Επίσης πρότεινα τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών, γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2007 στην αγορά ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές και να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης το φόρο που πραγματικά του αναλογεί. Τέλος, αν θέλουμε να βοηθήσουμε και την οικοδομή πρέπει να εκμηδενίσουμε το φόρο μεταβίβασης και να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο του φόρου υπεραξίας, αν βεβαίως υπάρχει πραγματική υπεραξία.

* Με την ιδιότητα και της πρώην δημάρχου, πώς σχολιάζετε την πρόταση του κ. Σαμαρά να περάσει ο φόρος ακινήτων στους δήμους με ανταποδοτικότητα, ώστε να απαλλαγεί και το κράτος από την υποχρέωση να πληρώνει τα ανεξέλεγκτα ελλείμματά τους;

- Είναι μια πρόταση που η ΚΕΔΚΕ είχε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό. Ηδη από την εποχή που ήμουν δήμαρχος Αθηναίων. Χαίρομαι που αντιμετωπίζεται σοβαρά από την κυβέρνηση. Οδηγεί πραγματικά στην οικονομική ανεξαρτησία των δήμων, αυξάνει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις της Τ.Α. και σε επίπεδο ποσών είναι ακριβώς το ίδιο, αφού 2,9 δισ. ευρώ είναι η επιχορήγηση του κράτους στην Τ.Α.

* Οσες αλλαγές και να γίνουν στο αρχικό σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, δεν παραμένει μια πραγματικότητα η υπερφορολόγηση και πώς θα αλλάξει; Εχει γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα για αλλαγή της οικονομικής και ειδικά της φορολογικής πολιτικής;

- Η υπερφορολόγηση καταστρέφει κάθε κλάδο της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή, αλλά μειώνει και τα έσοδα του κράτους. Η οικοδομή π.χ. δεν είναι μόνο «ντουβάρια». Γίνονται αγοραπωλησίες, πληρώνονται μεροκάματα, παράγεται σίδερο, τσιμέντο, παράγονται και εγκαθίστανται υδραυλικά, ηλεκτρικά, κινείται όλη η οικονομία. Το ίδιο και με το φόρο στις επιχειρήσεις, το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος.

Δίνω τη μάχη εδώ και χρόνια για ένα απλό, δίκαιο και κυρίως με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι αυστηρότατο με όποιον φοροδιαφεύγει. Ισχυρίζομαι ότι ένα τέτοιο σύστημα θα φέρει αυξημένα έσοδα στο κράτος σε σχέση με την παράλογη πολιτική που ακολουθείται σήμερα. Οταν για την είσπραξη εσόδων από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ολοκληρωθεί μόνο 2 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί μόνο 5 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

* Εχετε εκφράσει στο παρελθόν απόψεις υπέρ της δραστικής μείωσης του Δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης; Και ως μέλος μιας πολιτικής οικογένειας, τι έχετε να απαντήσετε στην κατηγορία πως οι ίδιοι οι πολιτικοί φορτώσατε το κράτος με «ρουσφέτια» και πως αυτά προστατεύονται ακόμη και τώρα;

- Κανένας Ελληνας πολιτικός, είτε προέρχεται από πολιτική οικογένεια είτε όχι, δεν είναι «αθώος του αίματος» του ρουσφετιού. Ο κρατισμός είναι ο κύριος παράγοντας που μεταφέρει το βάρος από την ιδιωτική οικονομία στα χέρια των γραφειοκρατών και, κατ' επέκταση, των πολιτικών.

Επειδή εδώ και τρία χρόνια δεν κάνουμε τις μείζονες μεταρρυθμίσεις από το φόβο του πολιτικού κόστους, καταλήγουμε το πολιτικό κόστος της αδράνειας -και του φόβου μας να αλλάξουμε τα πράγματα- να είναι πολλαπλάσιο. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, ο λογαριασμός της τελευταίας στιγμής πέφτει επί δικαίους και αδίκους και η αγανάκτηση των πολιτών γίνεται πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι θα ήταν αν αναλαμβάναμε το πολιτικό κόστος να κάνουμε τομές έγκαιρα.

Η τρομοκρατία

* Ποια είναι η εκτίμησή σας, τι κρύβεται πίσω από την εκτέλεση των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στο Νέο Ηράκλειο; Πώς σχολιάζετε τη στάση των κομμάτων γενικότερα και ειδικότερα, δεν θεωρείτε επικίνδυνη την επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων από τον πρωθυπουργό αυτή την κρίσιμη στιγμή; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ άκρο; Υποθάλπει την τρομοκρατία;

- Δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατία. Πρέπει όμως να σημειώσω με ικανοποίηση ότι σε αντίθεση με το παρελθόν η τρομοκρατία σήμερα αντιμετωπίζεται με ομόθυμη και ειλικρινή καταδίκη από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, διότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί τη συνεργασία όλων. Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι δηλώσεις των γονέων των θυμάτων ήταν καθοριστικές στη δημιουργία αυτού του κλίματος. Εύχομαι αυτοί οι απίστευτοι δειλοί και στυγνοί δολοφόνοι να οδηγηθούν ταχύτατα στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...